close
december 5, 2016

SKRIFTTYPE: INSTALLERING, DELING, VEKTORISERING & COPYRIGHTS

Skrifttype-font-grafisk-design-københavn

Håndtering af fonte

 

Installering

  • TTF -filer
  • OTF -filer

Når du har købt og eller downloaded en skrifttype, har du som regel en TTF- eller OTF fil. Tit kommer skrifttypen nede i en zip-fil, som du skal pakke ud, før den kan installeres. Det kan de fleste computere gør per automatik. Herefter vil skrift-type-filerne dukke op i et mappesystem. Ofte er det nemmest blot at dobbeltklikke på disse filer og computeren vil igen automatisk guide dig. I hvert fald skal den ende i din skriftbog på computeren. Vær opmærksom på at få installeret alle varianter af skrifttypen (bold, thin, italic etc.). Når du kan se skriften i din ‘skriftbog’ er fonten installeret på din computer.

Danske bogstaver

Det kan være smart at tjekke, om fonten understøtter alle danske vokaler, inden du køber eller downloader en font. På de fleste font-baser, kan du i en funktion indtaste en sætning for for teste fonten. Her kan du så prøve med æ,ø og å.

Font-grafisk-design-formgivning-copyright

Copyright

Vær særlig opmærksom på at læse dine rettigheder, som ofte ligger som en tekstfil sammen med skrifttypen (pakket ned med zip-filen). Hvis du specifikt går efter gratis skrifttyper, så indtast det i søgekriterierne på skriftbaserne. De forskellige tilladelser kan være lidt svære at forstår. Ofte skal du betale. I mange tilfældig er brugen betinget af en donation, hvor du selv bestemmer beløbet. Og slutteligt, at der også mange tilfælde, hvor du kun gratis må bruge fonten i personlige projekter, men skal betale for brugen i kommercielle projekter.

Deling

Hvis du har brugt en speciel skrifttype og skal videregive dine filer til en anden, er der stor sandsynlighed for, at skrifttypen vil gå tabt. Du skal derfor huske at inkorporere den i filen eller medsende den. Hvis du skal sende en PDF så husk, at du skal eksportere sådan, at skrifttypen følger med (ofte virker typen PDF/X-3). Endnu vigtigere er det, hvis du skal videregive en InDesign-fil. Her pakker du blot filen i en mappe og skrifttyperne vil følge med.

Vektorisering

Når du har skrevet overskrifter og underoverskrifter eller brugt tekst i logoer, bannere eller andet trykmateriale, er det vigtige at gøre skriften til vektorgrafik. Både InDesign og Illustrator har funktionerne “opret konturer” under fanen tekst. Det er dog vigtigt at tage for øje, at du så ikke kan redigere i teksten mere.

 

En blog om grafisk design - Grafisk Formgivning

Skrevet af: Daniel fra Grafisk Formgivning

 

Kontakt os nu