close
december 5, 2016

16 VÆRKTØJER TIL TILPASNING AF DIN SKRIFTTYPE

Virkemidler til tilpasning af skrifttyper

Der synes måske ikke at være mange redigeringsmuligheder, når det kommer til skrifttype. Men der er en del, når man tænker dybere. Og en liste kan faktisk være et godt indspark til den kreative proces, når man sidder med sit koncept. Her har vi oplistet de vigtigste – som er mere eller mindre åbenlyse. Brug dem til at tænke nyt.

De 16 værktøjer

 

 1. Leading (linjeafstand): Kan gøre en vigtig forskel i læsbarheden af din tekst. Overskuelighed. Visuel rolighed. Antistress.
 2. Kerning (afstanden mellem bogstaver): Kan give et fedt touch både på op og ned siden. Kan bidrage til identitet i overskrifter mv.
 3. Fed: Siger lidt sig selv. Noget tekst bliver særlig fremhævet. Magt. Energi.
 4. Black/heavy/ultra: Nogle skrifttyper findes i en ekstra tyk udgave, som selvfølgelig giver endnu mere dynamik og fokus.
 5. Condensed: Nogle skrifttyper findes også i en condensed udgave, som er en smallere og mere kompakt udgave.
 6. Light: Symbol på svaghed, elegance, eksklusivitet, skrøbelighed.
 7. Kursiv: Til et udtryk, forfatternavn, citater, kan også bidrage med identitet, skrøbelighed, ironi. Kan også give dynamik.
 8. Understreget: Bruges tit funktionelt og bidrager med interaktionsfølelse, fordi man forbinder det med hypertekst.
 9. Farve: Et gestaltpunkt som kan skabe sammenhæng og kategoriseringer.
 10. Versaler: Kan igen give kategorisering og hierarki i konceptet. Kan tit anvendes med succes i rubrikker. Tilføjer minimalisme og ensartethed (blogstaver).
 11. Skriftstørrelse: Giver hierarki og bidrager især med informationsarkitektur.
 12. Lodret eller vandret skalering: Kan i visse tilfælde tilføje identitet, især i rubrikker. Men pas på. Det kan hurtigt ligne en fejl.
 13. Uncial (ekstra stort begyndelsesbogstav): Kan vække interesse og skabe dynamik i artikellayouts. Eller følelse af en gammel-bogs-æstetik.
 14. Margensjusteringer (venstre, højre, center, udjævning mv.): En smagssag , hvad der passer. Ofte kan centrering være en kliché.
 15. Liste- og bullets: Bidrager med overskuelighed og informationsarkitektur.
 16. Indryk: Kan skabe overskuelighed og gøre, at læser ikke liver nær så forpustet. Fungerer som en ekstra markering af, at et nyt afsnit begynder.
En blog om grafisk design - Grafisk Formgivning

Skrevet af: Daniel fra Grafisk Formgivning

Kontakt os nu